23.07.2024

Sapro, “Plastiksiz Temmuz”u destekliyor

Her yıl temmuz ayında plastik kirliliğine dikkat çekmek ve plastik kullanımını azaltmak için “Plastiksiz Temmuz” kutlanıyor. Türkiye’de private label ıslak mendil üretimi ve ihracatı alanında lider şirket olan Sapro, “Plastiksiz Temmuz”a destek vererek plastik kullanımını azaltma ve çevreyi koruma konusundaki taahhüdünü yineliyor.

Son 8 yıldır ISO 500 listesinde yer alan Sapro, 2019’dan beri GRI standartları kapsamında EU SDG Goals ile uyumlanmış şekilde Sürdürülebilirlik Raporu’nu, 2017’den beri de Sera Gazı Hedeflerini hesaplayıp Sera Gazı Envanterini çıkarmayı sürdürüyor.

Sapro, plastik ambalaj kullanımını azaltıyor

Sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda çalışmaya devam ettiklerini açıklayan Sapro Genel Müdürü Murat Gönül, “Dünyada ıslak mendilin ilk üretiminden beri ürünlerde plastik ambalajlar kullanılıyor. Sapro olarak ürünlerimizde yüzde 30 geri dönüştürülmüş plastik ve yüzde 100 geri dönüştürülebilir özellikli plastik ambalajların kullanımını artırarak atıkları azaltmaya odaklanıyoruz. Amacımız; 5R prensibine göre plastik kullanımını sınırlandırarak çevre kaynaklarını gelecek için korumak, ekosistemi koruma altına alarak gelişimini sağlamak ve ürün ile hizmetlerimizin çevreye olan etkisini minimize etmek. Avrupa Birliği mevzuatına göre 2025’e kadar tüm plastik ambalajların en az yüzde 30 oranında geri dönüştürülmüş malzeme içermesi gerekiyor. Kurumumuz, 2020’dan beri üretimde geri dönüştürülebilir LDPE folyo ve yüzde 30 geri dönüştürülmüş folyo ambalajlı ürünlerini müşterilerine sunmayı sürdürüyor. Hedefimiz, 2030’a kadar tüm plastik ambalajların geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilir olması.” diyor.

“Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini benimsiyoruz”

Dünya genelinde kullanılan ıslak mendillerin yaklaşık yüzde 90’ı plastik içeren kumaşlardan üretiliyor ve bu durum her yıl milyarlarca dolarlık plastik atığa sebep oluyor. Avrupa’da yapılan araştırmalar okyanus ve denizlerden en fazla çıkarılan atık türleri arasında ıslak mendil olduğunu gösteriyor. Islak mendil, tüketici tarafından doğru şekilde bertaraf edilen bir ürün olmadığında, çevre kirliliği açısından risk yaratıyor.

2021’de çevre dostu biyoçözünür ıslak mendil üretmek üzere yola çıktıklarının altını çizen Gönül, “Bu kapsamda, Ar-Ge ekibimiz farklı kumaş türlerinin çevresel etkilerini araştırarak çalışmalarına başladı. Yeni kumaşımızda, optimum yapının oluşturulması için farklı hammadde oranlarında çeşitli tasarım denemeleri yapılarak ilgili testler uygulandı ve Newipe® yeni nesil viskon kumaş ortaya çıktı. ‘TÜV OK Compost Home’ ve ‘TÜV OK Compost Industrial’ sertifikaları ile tescillenen kumaşımız yüzde 100 yenilenebilir bitki lifleri içeriyor. Geri dönüştüğünde çevreye zarar vermeyecek, toksik olmayan bileşenlere parçalanabiliyor ve dağıldığında kolayca organik maddeye dönüşebiliyor. Ürünlerimizde, plastik içermeyen yüzde 100 doğal Newipe® kumaş kullanımını yaygınlaştırarak Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 14. ve 15.si olan sırayla “Su Altında ve Yeryüzünde Yaşam” hedeflerini sayıyor, benimsiyor ve bunun duyarlılığı ile çalışıyoruz. Yeni yatırımımız olan kumaş, doğal viskona kıyasla daha az enerji harcayan ve üretim metodu sayesinde daha az karbon salınımı olan bir ürün olduğundan Avrupa Kalınma Hedeflerinden 7.si olan ulaşılabilir, temiz enerji hedefi ve 13. hedef olan iklim için harekete geç! ile de uyum göstermekte. ISO Yeşil Dönüşüm Ödülleri 2024’te Çevre Dostu Ürün Kategorisinde ‘Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen yeni nesil mendillerimiz, Sapro’nun çevreye duyarlı üretim anlayışını ve sürdürülebilir ürünlere olan bağlılığını teyit ediyor.” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Plastik atık geri dönüşümünü destekliyor

Plastik atıkların azaltılması ve geri dönüşümünün desteklenmesi için çeşitli program ve girişimlere destek verdiklerini belirten Sapro Genel Müdürü Murat Gönül, “İş Dünyası Plastik Girişimi (İPG) taahhütleri kapsamında ilerleme raporlayan 43 şirket arasında yer alıyoruz. Ambalajlı tüketim malları kategorisinde ise 11 şirket arasındayız. Bu amaca yönelik olarak Sapro’nun 2023’te gerçekleşen toplam plastik azaltımı 9.000 kg olarak hesaplandı. Ayrıca, plastik kirliliğinin çevreye etkileri hakkında tüm paydaşlarımızı bilinçlendirmek için çeşitli eğitim ve farkındalık programları düzenliyoruz. Çalışanlarımıza plastik kirliliği konusunda eğitimler vererek, sorumlu tüketim alışkanlıkları hakkında bilinçlendirme sağlıyor, ürün tasarımı ve paketleme süreçlerimizi gözden geçirerek, gereksiz ambalaj kullanımını azaltıyoruz. Geri dönüştürülebilir ambalaj üretimi için, tedarikçilerimiz ile yaptığımız iş birlikleri ile yenilikçi teknolojileri araştırıyor ve uyguluyor, müşterilerimizin de bu konuda bilinçlenmesi için çalışmalar yürütüyoruz.” açıklamasında bulundu.

Sizi Arayalım

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.